Gebelik ve Doğum

Gebelik

Hamileliğin ilk haftaları, bebeğin gelişimi için kritik dönemdir. Gebe kalmak isteyen kadınların, doğum kontrol yöntemlerini durdurmadan önce bir kadın doğum uzmanına danışmaları önerilir. Bu, hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönemde karşılaşılabilecek olası anormalliklerin ve risk faktörlerinin belirlenmesi açısından önemlidir. Genellikle her 28 günde bir düzenli adet gören kadınlarda, adet döneminin ilk kanamasından sonraki 14. gün yumurtlama gerçekleşir.

Yumurtlama Zamanı Nasıl Hesaplanır?

Kadınlarda adet döngüsü genellikle 28-32 gündür. Düzenli adet gören kadınlarda, bir sonraki beklenen adetin ilk gününden 14 gün sonrası yumurtlama zamanı olarak hesaplanabilir. Yumurtlama, adetin ilk gününden 11.-21. günler arasında gerçekleşir ve bu dönemdeki cinsel ilişki hamilelik şansını artırabilir. Adet düzensiz ise yumurtlama zamanı, ultrason takipleriyle belirlenebilir.

Hamilelik Belirtileri

Adet gecikmesi, hamilelik belirtilerinden biridir. Ayrıca, dolgun ve hassas göğüsler, halsizlik, bulantı, kusma, sık idrara çıkma da gebeliğin belirtileri arasında yer alır. Hamilelik yaklaşık üç trimesterde (3 aylık dönemler) takip edilir:

    1. Trimester: 1-13 hafta
    1. Trimester: 14-26 hafta
    1. Trimester: 27 hafta ve sonrası

Gebelik Testleri

Gebelik sürecinde yapılan testler, bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Bu testlerden bazıları şunlardır:

  • İkili Tarama Testi (11-14. hafta): Down Sendromu ve Edwards Sendromu varlığını araştırır.
  • Üçlü Tarama Testi (16-18. hafta): Down Sendromu, Edwards Sendromu ve bebeğin omuriliğindeki açıklığı araştırır.
  • Detaylı Ultrasonografi (20-22. hafta): Bebeğin organ gelişimini ayrıntılı şekilde incelemek için yapılır.
  • Şeker Yükleme Testi (24-28. hafta): Gebelik şekeri varlığını tespit etmek amacıyla aç karnına glukoz içirilerek yapılır.
  • Indirect Coombs Testi (28. hafta): Kan uyuşmazlığı riski taşıyan anne adaylarında yapılır.
Doğum

Normal Doğum

Normal doğum, müdahale edilmeyen ve doğum kanalından doğal olarak gerçekleşen bir doğum sürecidir. 37-42. gebelik haftaları arasında başlar. İlk aşamada rahim ağzı açılır, kasılmalar sıklaşır ve rahim ağzı 9-10 cm’ye kadar genişler. İkinci aşama, bebeğin doğumudur. Üçüncü aşama ise plasentanın (eş) doğumu ile tamamlanır.

Sezaryen Doğum

Sezaryen doğum, doktor tarafından verilen bir karar sonrası, ameliyatla yapılan doğumdur. Bu işlem, karına ve rahime yapılan kesilerle gerçekleştirilir. Ameliyat epidural veya spinal anestezi altında yapılır; bazı durumlarda genel anestezi gerekebilir. Sezaryen doğum, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası bebek, hemen anne karnından çıkarılır ve ilk bakımı yapılır.

“Sağlıklı bir başlangıç, güvenli bir doğum.”

 

İletişim

Aşağıdaki iletişim bilgileri ile bizimle kolayca iletişime geçebilirsiniz. Sorularınızı sormaktan ve randevu taleplerinizi iletmekten çekinmeyin.

Telefon Numaramız

Adresimiz

Mail Adresimiz